Förberedelser

PÅMASTNING

Påmastning Gryts Varv och Marina

Se till att ha brukliga saxpinnar/ringsprintar eller klappsprint till din rigg. De ska sitta i respektive vantskruv som är kvar i fästena på båten efter avmastningen. Är de helt nya inför säsongen kan du lägga dem synligt på båten och gärna meddela personal att de ska användas.

Kunder som förbereder masten själva:

Inför er bokade sjösättningsvecka behöver ni kontrollera att er mast ligger redo på bockar så att ni kan göra era förberedelser. Vi har begränsad yta för att kunna lägga upp master flera veckor i förväg men med bra kommunikation ska vi göra vårt bästa för att säkerställa en effektivare påmastning.

Ni kan börja med att tvätta masten och samtidigt göra en inspektion för att upptäcka eventuella skador. Syna vantens infästningar noga då det är en känslig del av masten. Smörj upp trissor och likränna med silikonspray och vantskruvar med olja.

När masten ligger på rygg, med likrännan neråt, kan ni montera spridare, vant och stag. Se en utförlig beskrivning av detta hos Seldén här

Vid påmastningsmomentet kan ni, förhoppningsvis, njuta av vårsolen och låta oss sköta jobbet.

Inför

SJÖSÄTTNING

Targa 42 Gryts Varv och Marina

Du har bokat sjösättning och fått bekräftelse. Boka här

1. Inför våren ska en tejp med ditt kundnummer och eventuell båtplats finnas synligt på sidan av skrovet, babords för. Denna kan fästas när som helst efter torrsättning.

ex. ”3892, A43” eller ex. ”3892, Ej båtplats”

2. Häng ej ut fendrar men de ska vara fästa på båda sidor och redo att hängas ut.

3. Tillräckligt med tampar för bogsering och förtöjning. Viktigt: Allra minst en i babords för och en i aktern.

4. Om ni inte har en bryggplats ska ni flytta båten snarast möjligt efter sjösättning, annars riskerar ni en hanteringskostnad.

5. Säkerställ att vi har en nyckel eller dess position. Samt kod till eventuellt kodlås.

6. Du är ansvarig för platsen där din båt förvaras. Platsen ska vara städad inför sjösättning och efter sjösättning. OBS! Övrig tid lagd på din plats timdebiteras.

Kontrollista:

 • Sätt batterier på laddning, kontrollera elen.
 • Om du har gasol i båten bör du kontrollera slangar och leta efter torrsprickor. Gör ett läckagetest och byt vid minsta osäkerhet.
 • Stäng skrovgenomföringar och kom ihåg att montera tillbaka dyvikan. Tänk på att kolla tätheten på ventiler i både öppet och stängt läge.
 • Slangklämmor ska vara väl åtdragna. Testa genom att dra och vrida i dem. Två motstående slangklämmor vid varje genomföring rekommenderas.
 • Sätt tillbaka logg- och ekolodsgivaren.
 • Kontrollera tätningsbälgar för INU- och segelbåtsdrev. De ska bytas med jämna mellanrum. Om du är osäker på bytesintervallet, fråga tillverkaren.
 • Har båten gummibälgar, leta efter sprickor och byt vid minsta tecken på sprickbildning.
 • Testa att länspumpen och nivåbrytaren fungerar. Manuell pump skall provpumpas.

Något specifikt du vill att vi tittar på i samband med sjösättning? Klicka i tilläggen här Tjänster

Före

TORRSÄTTNING

Gryts Varv och Marina A27C450 mercury verado

Du har bokat torrsättning och fått bekräftelse. Boka här

 • Du svarar själv för placeringen av subliftens lyftband så att de inte skadar din båt. Lyftmärke kan ni få av oss. Bara att fråga i tid för torrsättning/sjösättning. Det ska sitta minst ett lyftmärke på babords sida.
 • Fäst en ca 5 meters lina i för och akter för att kunna förtöja och ”styra” båten in i subliften.
 • INU-drev och utombordsmotorer tiltas upp före torrsättning, detta förenklar avsevärt körningen av subliften vid uppallningen.
 • Båten skall i god tid innan torrsättningen och i väntan på turordningen befinna sig i närheten av upptagningsrampen. Hör med oss innan du lägger till. OBS! Ej inom rampens innerram.
 • Segelbåtsägare ska lossa alla fall från masten. De ska sedan stuvas undan/lindas upp. Koppla bort el från masten. Vill du beställa detta eller andra tillägg i samband med sjösättning så kan du kryssa i det under Tjänster

.
.
.
.
.
.